Casti

Ce casti ti se potrivesc? In ear, over, wireless bluetooth sau cu fir?

Tehnologia castilor audio a cunoscut in ultimii ani o evolutie exponentiala, in special datorita dezvoltatorilor de aplicatii mobile care au transformat smartphone-ul intr-o intreaga biblioteca audio. Fie ca doresti sa te relaxezi ascultand muzica preferata sau vrei sa asculti un curs audio, tot ce trebuie sa decizi este ce tip de casti ti se potrivesc: in ear, on ear sau over the ear. Vrei sa nu fii dependent de lungimea cablului cu care sunt conectate la sursa semnalului audio alegand tehnologia bluetooth wireless sau preferi casti cu fir pentru a nu duce grija descarcarii acumulatorului. Aceste categorii au fiecare avantaje si dezavantaje pe care este bine sa le stii inainte de a alege. Principalele capitole care trebuiesc analizate sunt portabilitatea, performanta si confortul utilizarii.

Castile wireless bluetooth, adica fara fir

Asa cum o spune si numele, aceste casti se conecteaza prin tehnologia bluetooth wireless la telefon sau la alt device de genul laptop, tableta etc. Acest tip de casti necesita acumulatori pentru a furniza energia componentelor electronice care permit conectarea si difuzarea sunetului. Toate aceste componente suplimentare se reflecta si in pret dar si in potentialele neplaceri generate de calitatea componentelor electronice care pot permite interferente radio sau o durata de viata redusa a acumulatorului.

Avantajul major al castilor wireless bluetooth adica fara fir este desigur reprezentat de confortul asigurat de libertatea de a utiliza castile in diverse situatii fara sa ne facem griji pentru fir-ul cu care sunt conectate la device-ul sursa.

Castile In Ear

Sunt cel mai des intalnite casti si se utilizeaza intraauricular. Acestea reprezinta cel mai portabil model dintre cele 3 categorii, fiind usor de transportat si de purtat indiferent de situatie, chiar si atunci cand faci sport.

Acestea sunt in general casti cu fir, iar incurcarea si innodarea acestuia poate fi uneori o problema, desi unii producatori au reusit sa gaseasca solutii pentru acest detaliu folosind un cablu semirigid sau mai lat.

De putin timp avem si casti in ear cu acumulator si incarcare direct din carcasa in care sunt depozitate pentru transport. Vorbim aici despre 3 acumulatori, cate unul mai mic pentru fiecare dintre cele 2 casti si unul mai mare pentru carcasa. Atunci cand castile se descarca, acestea pot fi incarcate prin atasarea la carcasa de transport pentru inca 2-3 reprize de incarcare pana la epuizarea acumulatorului carcasei pentru o autonomie prelungita de pana la 24 de ore de functionare continua. Producatorii consacrati ofera led-uri indicator pentru monitorizarea rezervei de energie a carcasei.

Majoritatea castilor intraauriculare se potrivesc chiar in interiorul canalului urechii, creand o etansare suficienta. Altele sunt tinute cu elemente de plastic care se prind in spatele urechilor. Cat de confortabile sunt cu adevarat depinde de preferintele personale si de modul in care veti folosi castile.

Pentru unele persoane, castile intraauriculare sunt extrem de confortabile, in timp ce pentru altele pot deveni enervante si uneori chiar pot da dureri de urechi sau de cap. Puteti sa luati in considerare castile intraauriculare care utilizeaza spuma cu memorie, mai degraba decat plastic dur sau silicon. Cu toate acestea, daca achizitionati o pereche care vine cu varfuri de silicon, acestea vin de obicei cu cateva dimensiuni diferite pentru mai multe dimensiuni ale urechii. Gasirea dimensiunii potrivite pentru va fi cheia pentru un confort ridicat. Oricum ar fi, castile intraauriculare nu sunt ideale pentru sesiuni audio foarte lungi.

Daca doriti sa ascultati muzica in timp ce faceti jogging sau un alt sport, castile intraauriculare sunt cea mai buna alegere. Stau bine in ureche in timpul miscarii si nu accentueaza disconfortul dat de transpiratia urechilor.

In ceea ce priveste performanta, castile in ear sunt cele mai putin fidele in reproducerea sunetelor in special datorita diametrului mic al difuzoarelor interne dar si faptului ca produc sunetul foarte aproape de timpan, ceea ce anuleaza efectul de spatialitate. Majoritatea nu reusesc sa izoleze foarte bine canalul urechii de zgomotele externe si de aceea calitatea audio are de suferit.

casti in ear, on ear sau over the ear, bluetooth wireless sau casti cu fir

Categoria On ear

Acest tip de casti reprezinta un compromis intre portabilitatea castilor in ear si performanta si calitatea castilor over the ear. Sunt practic un model un pic mai mare care se aseaza peste urechi, dar nu reusesc sa izoleze foarte bine si nici nu permit o dimensiune suficienta a difuzoarelor pentru a reproduce fidel sunetele.

Sunt dedicate celor care nu suporta prea bine modelul intraauricular dar nici nu doresc sa poarte tipul over the ear datorita dimensiunilor mari ale acestora. Vor un model cu dimensiuni cat mai reduse, potrivite pentru deplasari si usor de transportat.

Avand o dimensiune mai mare, acestea pot reproduce sunete pe o frecventa mai larga decat cele in ear dar nu reusesc sa se apropie de calitatea audio a celor over the ear si nici nu pot izola perfect urechea de mediul inconjurator.

Tipul Over the Ear

Sunt cele mai performante in privinta fidelitatii reproducerii sunetelor dar si cele mai confortabile casti existente pe piata. Dimensiunea mare a difuzoarelor permite atingerea unei performante audio superioare dar si sa izoleze aproape perfect urechea de zgomotele din jur. Sunt cele mai cautate pentru gaming pentru izolarea bidirectionala a sunetului pe care o ofera.

Dimensiunile mari nu le fac potrivite pentru utilizarea in timpul deplasarilor sau a exercitiilor fizice. Acestea se potrivesc cel mai bine pentru ascultarea muzicii pe canapea sau la birou.

Dimensiunile mari determina vin la pachet si cu o greutate considerabila, facand necesara cautarea unui model care are burete pe partea inferioara a elementului care sta pe cap. Un alt element care merita atentie este materialul din care este confectionata cupa care vine peste ureche. Trebuie sa fie un material care permite pielii sa respire pentru a nu genera transpiratie in timpul purtarii.

Revenind la dimensiunea mare a difuzoarelor, acestea pot reproduce sunete la frecvente largi reusind sa ofere un bass puternic si placut care este deliciul oricarui ascultator de muzica de calitate.

Castile de gaming wireless sunt cele mai cautate de catre jucatorii pasionati si se incadreaza de obicei in categoria over the ear datorita fidelitatii sunetelor si necesitatii izolarii perfecte de zgomotele din jur, dar si necesitatea izolarii celor din jur de sunetele generate de jocuri, atunci cand vrei sa te joci in timpul noptii, cand ceilalti membrii ai familiei dorm iar tu vrei sa experimentezi intreaga atmosfera a jocului.

Care sunt cele mai bune si mai populare casti

Daca analizam oferta magazinelor online dar si numarul de review-uri pe categorii de produse vom observa ca cele mai populare casti sunt cele in ear pe tehnologia wireless bluetooth care beneficiaza de autonomie buna si confort maxim in utilizare, indiferent de activitatea pe care o desfasuram. Sunt suficient de mici incat sa fie discrete si sa fie usor de suportat pentru perioade lungi de timp si permit controlul asupra smartphone-ului prin simple atingeri ale unui senzor de pe casca.