Electrocasnice

Masinile de spalat vasele – „smartphone-urile bucatariei”

Tehnologia începe să „ia în mână” toate treburile care, altădată, ne erau destinate nouă, femeilor, ocupându-ne tot timpul liber pe care-l mai aveam. Cu toate astea, nu putem spune că nu ne face plăcere să scăpăm de unele treburi care, ne cam stânjeneau. Dintre cele mai folositoare şi iubite electrocasnice se numără maşina de spălat rufe, cea de spălat vase, robotul de bucătărie, blenderul, şi tot aşa.

Cum alegem masinile de spalat vase

Azi, o să vă povestesc puţin despre maşina de spălat vase. Prima dată, o să vă întrebaţi, probabil, ce fel de maşină să alegeţi. Dacă să fie una normală, compactă, încorporabilă sau semiîncorporabilă. Pentru o bucătărie mai mică, şi un buget redus, la dispoziţie, cele compacte sunt ideale. Pot spăla între 4-8 seturi, fiind construite astfel încât, pot fi montate chiar şi pe un perete mai mic, dar rezistent. Ele sunt mici şi confortabile. Pot fi folosite chiar şi într-o cameră de cămin, în cazul în care aveţi acces la o bucătărie proprie. Cele normale sunt construcţii comode, care pot fi mutate, în orice colţ al încăperii, mai ales dacă puteţi face rost şi de un suport pe roţi, care să vă ajute să o mutaţi, la nevoie.

Maşinile de spălat vase încorporabile, sunt, cred eu, modelul ideal pentru o bucătărie. Pot fi uşor confundate cu un dulap, şi nici nu trebuie să aveţi la dispoziţie un spaţiu foarte mare. Pot avea lăţimea de la 45 la 60 de cm. Pe cele mai multe siteuri, nu se face diferenţa dintre cele încorporabile şi cele semiîncorporabile. Adevărul e că e destul de mică şi aproape neobservabilă: dacă la maşinile încorporabile, pe uşă este montat un panou identic cu restul mobilierului, mascându-se perfect prezenţa ei, celor semiîncorporabile, le va rămâne vizibil panoul de control sau afişajul electronic.

masina_de_spalat_vase

Odată ce am stabilit ce format vrem să aibă, vine marea întebare nouă sau second-hand? Maşina de spălat vase second-hand nu are aceleaşi capacităţi ca cele cumpărate noi. De ce? Pentru că, tehnologia a avansat. În trecut, maşinile de spălat foloseau până la 100 litri de apă la o spălare. Astăzi, ele pot reduce consumul de apă până la 6-10 litri şi o calitate, surprinzător, mai bună. Testele pentru calitatea maşinilor, înainte, se făceau cu vase mai degrabă „atinse” de puţină murdărie, decât murdare. Totodată, prin achiziţionarea unei maşini noi, vă puteţi recupera banii în timp record. Cu toate astea, puteţi opta şi pentru variante ieftine ale acestora. Pe eMag.ro, spre exemplu, puteţi găsi variante cu prețuri de la 1000 lei la 5000 lei.

Printre cele mai cunoscute mărci, se numără Bosch şi Beko. Cele Bosch, pornesc de la 1700 de lei şi se opresc undeva la 5000. Ce-i drept, cea mai ieftină maşină a lor are capacităţi pe care nu le puteţi găsi la altele. Poate suporta până la 12 seturi (un set poate cuprinde o farfurie de supă, o farfurie întinsă pentru felul doi, o farfurie desert, un pahar, o cană/ceaşcă, un cuţit, o lingură, o furculiţă, o linguriţă de desert), beneficiază de 5 programe şi este catalogată în clasa A+, prezentând şi consum energetic în mod Eco, ceea ce vă scuteşte de bani prea mulţi la curent/apă. La o spălare, poate consuma până la 12 litri de apă. Poate fi încorporată.

Pe de altă parte, maşinile de spălat vase Beko, au un preţ de pornire mai mic. Capacitatea de spălare a vaselor e puţin diferită. Astfel, chiar dacă e mai ieftină cu aproape 300 de lei, acestea sunt încadrate în clasa A++, dar pot spăla doar 10 seturi. Totodată, cantitatea de apă pe care o consumă la o spălare normal, în jur de 9 litri. Poate fi încorporată.

Aşadar, ce spuneţi? Voi ce aţi alege?