Pahare de vin
Despre pahare de vin putem spune ca sunt in general cele cu picior si capacitate medie spre mare, peste 300ml volum. O alta caracteristica importanta este inaltimea piciorului, care este una generoasa, pentru a permite o priza buna in mana atunci cand dorim sa agitam continutul inainte de degustare, in comparatie cu paharele cu picior pentru bauturi spirtoase. Cupa este in general rotunda, generoasa, care se ingusteaza un pic spre buza paharului pentru a concentra aroma vinului. Sticla din care este fabricat trebuie sa fie obligatoriu transparenta, fara culoare, pentru a reproduce perfect culoarea vinului din pahar.
Gasiti mai jos o selectie de pahare pentru a savura vinul preferat.
Pahare pentru vin rosu
Barbara 640 ml | Chef & Sommelier Cabernet Tulipe 350 ml | Schott Zwiesel Bordeaux 531 ml | Schott Zwiesel Burgund 692 ml |
Pahare pentru vin alb
Pasabahchce Tulipe 200ml | Schott Zwiesel Vin alb 408 ml | Bohemia Crystalite Evoq 310 ml |
Deseori cand ma gandesc la un pahar de vin, imi imaginez exact paharul din imaginea alaturata, tinut de picior cu 3 sau 4 degete, continand un vin rosu pana la prima treime a intaltimii cupei, agitand un pic prin invartire in sensul invers acelor de ceasornic si asteptand cu nerabdare sa inspir vaporii creati…. Mi-ar placea sa fiu oenolog si maestru degustator, dar nu as putea urma regulamentul degustatorului pana la capat, pentru ca nu pot face risipa, asa ca m-as imbata dupa cateva degustari. Fie ca vorbim de pahare de vin din cristal Bohemia, (paharul e de cristal, vinul este de catifea), de calitate superioara cu un pret pe masura sau un pic mai ieftine, paharele trebuie sa va dea satisfactia necesara. Nu este de ajuns un vin bun, paharul din care este servit poate avea o contributie semnificativa.
Pahare de vin rosu vs pahare vin alb
Spre surprinderea multora, un set de pahare de vin rosu se deosebeste de un set de pahare vin alb, desi la prima vedere acest detaliu pare greu de crezut.
Diferenta este data de forma. Mai precis, paharul de vin rosu are cupa mai inalta si de o capacitate mai mare decat unul de vin alb, iar paharul cu totul este mai intalt. Pe scurt, un pahar pentru vin alb este mai scund si are un volum mai mic, nivelul vinului trecand deseori cu putin peste jumatatea cupei, in timp ce vinul rosu este considerat mult mai aromat, iar miresmele sale au nevoie de spatiu mai mult pentru a se dezlantui inainte de a fi sorbit. Nivelul vinului rosu nu trebuie sa depaseasca o trime din capacitatea cupei.
Gasiti o gama variata de pahare de vin, din care cu siguranta puteti alege ceva pe placul dumneavoastra.
Unele sunt pahare vin cristal, altele sunt din sticle ieftine, unele sunt mai scumpe, altele au un pret atragator, dar toate trebuie sa fie umplute cu un vin de calitate.
Nu uitati, beti cu moderatie cu cu simt de raspundere!