Aromaterapie

La ce sa fim atenti cand alegem un difuzor de arome pentru aromaterapie

De ceva timp a aparut si in Romania moda de a utiliza un difuzor umidificator aromaterapie acasa sau la birou cu scopul de a imbunatatii starea de bine si a reduce stresul. Incerc sa enumar mai jos lucrurile la care ar trebui sa fim atenti atunci cand hotaram sa achizitionam un astfel de aparat pentru a difuza uleiuri esentiale.

Tehnologia pe care o foloseste un difuzor de arome

Exista mai multe moduri de a produce vaporii pentru difuzarea uleiurilor esentiale: prin ultrasunete (vapori reci), prin incalzire (vapori calzi) sau prin evaporare. Trebuie cunoscut faptul ca tehnologia de producere a vaporilor prin incalzire poate afecta caracteristicile si automat si beneficiile pe care le ofera uleiurile esentiale. Aceasta tehnologie este potrivita mai mult pentru functia de umidificare a aerului si mai putin pentru aromaterapie.

difuzor arome si umidificator aromaterapie

Capacitate si autonomia unui umidificator aromaterapie

Sigur ca ne intereseaza ca un aparat aromaterapie sa poata sa ne asigure calitatile aerului necesare unei stari de bine pe intreaga perioada in care dormim sau utilizam o incapere. Exista o relatie direct proportionala intre autonomia unui difuzor aromaterapie si capacitate de stocare a apei in recipientul acestuia si o relatie invers proportionala cu volumul de vapori pe care ii poate produce pe ora. Practic, cu cat volumul de vapori produsi intr-o ora este mai mare, cu atat autonomia va fi mai mica. In general aparatele care pot produce un volum mare de vapori sunt inzestrate si cu o capacitate mare a recipientului, cazul umidificatoarelor de camera.

Functionalitatile aparatelor de tipul difuzor uleiuri esentiale

Aparatul ideal ar fi cel care permite difuzare de uleiuri esentiale, deci cel pe care il putem folosi pentru aromaterapie si are in acelasi timp si posibilitatea de a produce o cantitate mare de vapori pe ora pentru a putea fi utilizat ca si umidificator de aer.

Alte functionalitati importante ar fi:

  • posibilitatea programarii timpilor de difuzare (1 ora, 3 – 6- 8 ore)
  • oprirea automata la epuizarea apei
  • 2-3 moduri de producere vapori – viteze de difuzare volum vapori / ora
  • cromoterapie – majoritatea au si led-uri cu mai multe culori care se schimba secvential la cateva secunde dar care pot fi si programate sa ofere o singura culoare constant

Din experienta proprie, utilizarea unui difuzor de uleiuri cu functie de umidificator este foarte benefica, chiar si atunci cand nu suferim de anumite afectiuni. Uleiurile esentiale purifica aerul si ofera o stare de bine si relaxare, iar umiditatea aerului este principala variabila care poate face diferenta intre un somn de calitate si unul chinuit, dupa care ne trezim cu gatul iritat.