Cum instalezi wordpress pe domeniul tau
Dupa atatea exercitii si experimente facute pe propriile site-uri cu motoare wordpress, m-am hotarat sa impartasesc experienta cu cei care isi doresc un website personal, dar nu se pricep prea bine la web programming sau design. Nu este nevoie, WordPress si comunitatea care s-a format in jurul sau fac totul pentru tine, chiar gratuit.
Instalare wordpress, instructiuni pas cu pas
1. Presupunand ca ai deja un domeniu cumparat si un serviciu de hosting, mergi la adresa aceasta si downloadezi kitul de wordpress. Uploadezi kitul pe domeniul tau prin FPT sau prin cPanel Upload si descarci/extragi arhiva in locatia public_html din cPanel File Manager. Ai grija ca iti va descarca toate fisierele intr-un folder denumit WordPress. Trebuie sa le scoti de acolo si sa le pui direct in public_html. Daca ai mai multe subdomenii sau domenii addon, atunci pui fisierele descarcate in folderul respectiv.
2. Trebuie sa ai la indemana userul si parola de domeniu (ai primit-o pe email cand ai achitat hostingul) si o baza de date creata anterior cu cPanel MySql Databases.
3. Intri pentru prima data pe adresa domeniului si completezi tot ce iti cere wordpress: user, parola, baza de date, titlu site etc
4. In momentul asta ai motorul de baza wordpress instalat, impreuna cu tema standard si poti purcede sa scrii articole, daca te grabesti.
5. Instalezi plugins-uri fara de care vei ramane in anonimat. Listez mai jos cele mai utile, fara a avea pretentia ca sunt cele mai bune sau ca sunt suficiente pentru a fi cel mai bun de pe net.
- Akismet – ajuta la eliminarea spamului din comentarii
- Captcha – introduce cod de securitate captcha pentru formele de introducere data pentru a te scapa de robotii care spameaza blogurile
- Google Language Translator – in caz ca iti doresti un website multilanguage
- Image Watermark – pentru protectia imaginilor originale pe care le afisezi
- Official StatCounter Plugin – monitorizare trafic (necesita cont pe http://statcounter.com/ si completeare unor coduri de proiect si securitate)
- RPS Sitemap Generator – genereaza sitemap pentru indexare mai usoara in google (dar nu iti bate capul in primele luni)
- WordPress SEO – ajuta la optimizarea SEO pentru motoarele de cautare
- Facebook Comments – permit comentarii prin interfata Facebook
- Async JS and CSS – optimizare pentru functionarea site-ului la o viteza sporita
- Responsive Social-Share Sidebar – linkuri pentru like-uri, share-uri, Google+ etc
6. Alegi o tema care se potriveste domeniului tau din Appearance->Themes->New. Le gasesti si pe net cu google, dar daca nu sunt in baza wordpress va fi nevoie sa le uploadezi manual, la fel cum ai facut cu kitul wordpress, (in folderul wpcontent/themes/), apoi va fi vizibil din meniul de administrare inclus in wordpress.
7. Personalizeaza aspectul, logoul, culorile, aranjamentul, widgeturile etc.
Daca am scapat ceva din vedere atrage-mi atentia prin forma de contact de mai jos.
Spor la creat continut unic si valoros (eventual viral)! Acestea sunt singurele conditii de baza, pentru a avea succes in online, restul sunt detalii si se invata pe parcurs.