Ingrijire personala

Cum alegem lentilele de contact potrivite

Lentilele de contact sunt mai versatile ca niciodată. Înțelegeți avantajele și dezavantajele tipurilor obișnuite de lentile de contact și regulile de bază pentru prevenirea infecțiilor oculare. Tipul de lentile de contact moi sunt cele mai des prescrise lentile de contact. Acestea pot fi utilizate pentru a corecta diferite probleme de vedere. În funcție de nevoile dvs. vizuale, ați putea lua în considerare lentilele de contact specializate, cum ar fi:

Lentile de contact hibride

Lentilele de contact hibride au un centru rigid permeabil pentru aer, înconjurat de un inel exterior moale. Acestea pot corecta miopia, hipermetropia, astigmatismul și pierderea vederii la apropiere legate de vârsta înaintată, precum și curbura neregulată a corneei (keratoconus). De asemenea, pot fi mai confortabile de purtat decât lentilele tradiționale permeabile pentru aer.

Lentile de contact multifocale

Aceste lentile sunt disponibile în diverse materiale și pot corecta atât miopia, hipermetropia, cât și presbiopia.
Lentile de contact colorate. Lentilele de contact pot fi colorate în scopuri cosmetice sau terapeutice. Vopsirea poate îmbunătăți percepția culorii și poate compensa orbirea culorii, de exemplu.

Lentile de contact scleral

Aceste lentile rigide permeabile la gaz sunt mai mari decât majoritatea, extinzându-se până la stratul exterior alb al globului ocular (sclera). Ele pot ajuta la corectarea vederii dacă aveți o cornee neregulată sau deformată.

Lentile contact moi

Ortokeratologie

Aceste lentile speciale permeabile la gaz sunt purtate în timp ce dormiți pentru a schimba temporar curbura corneei. Creează o viziune clară în timp ce ești treaz.

Lentile de contact cu suprafata tratata

Acest tratament face ca suprafața sticlei să fie alunecoasă și mai rezistentă la bacteriile care se lipesc de ea. Acoperirea poate fi aplicată lentilelor de contact permeabile la gaze moi și rigide.

Purtarea lentilelor de contact poate provoca probleme de la disconfort și până la infecții grave.

Pentru a evita problemele

Practicați o igienă bună. Înainte de a manipula contactele, spălați-vă mâinile cu apă și săpun, clătiți-le și uscați-le cu un prosop fără scame.

Minimizează contactul cu apa și saliva. Scoateți lentilele de contact înainte de a înota sau de a folosi o cadă cu hidromasaj. Nu vă puneți lentilele în gură pentru a le umezi.

Aveți grijă la soluțiile de lentile de contact. Utilizați numai produse sterile pregătite comercial concepute pentru tipul de lentile de contact pe care le purtați. Aruncați soluția în carcasa lentilelor de contact de fiecare dată când vă dezinfectați și păstrați lentilele. Frecați și clătiți lentilele lentilele conform instrucțiunilor medicului dumneavoastră. Nu utilizați soluția de contact care și-a trecut data de expirare.

Înlocuiți lentilele de contact și carcasele conform recomandărilor. Urmați instrucțiunile producătorului pentru înlocuirea lentilelor de contact. Curățați și clătiți carcasa cu soluție sterilă de lentile de contact de fiecare dată când ați terminat de utilizat. Nu folosiți apă de la robinet. Nu uitați să inversați carcasa în timp ce aerul se usucă pentru a scurge orice soluție. Înlocuiți-vă cazul la fiecare trei luni.

Evitați lentilele de contact fără prescripție medicală. Aceste lentile pot provoca leziuni oculare și infecții. Dacă sunteți interesat de lentilele de contact decorative, discutați cu medicul dumneavoastră de ochi.

Sursa: mayoclinic.org