Casa si gradina

Cel mai bun furtun gradina extensibil pe suport cu tambur

Cand alegi un furtun de gradina extensibil pe suport cu tambur trebuie sa tii cont de cateva detalii care vor asigura o utilizare indelungata si eficienta. Adica te vor scapa de problemele clasice pe care le are un furtun de calitate slaba si care pot transforma placerea de a iriga gradina intr-un cosmar logistic.

Irigarea manuala a gradinii este o activitate placuta in general si este necesara de obicei atunci cand dorim sa acoperim mai bine zonele pe care un sistem de irigatii gradina cu programator nu le-a putut deservi foarte bine. Ma refer aici la colturile gradinii, la anumite plante aflate pe un nivel superior fata de gazon sau la cele care se afla in ghivece sau jardiniere. Daca avem o gradina mica, atunci ne putem incumeta sa o irigam doar manual. Dar atunci va trebui sa ne asumam responsabilitatea de a uda plantele si gazonul in fiecare zi daca avem parte de zile foarte calde si secetoase.

De ce sa alegem un furtun gradina pe suport cu tambur

Despre sistemul de irigatii ingropat, care foloseste elemente tip aspersor gradina telescopic rotativ pentru gazon si programator, putem spune ca este cel mai eficient mod posibil de irigare a unei gradini. Furtunul extensibil pe suport cu tambur vine pe locul imediat urmator ca si eleganta si ergonomie in utilizare. Practic, avem la indemana un furtun extensibil pe care il putem trage de pe tambur pe lungimea de care avem nevoie si doar apasam pe clapeta pistolului de pulverizat pentru a initia procedura de irigare.

Cele mai des oferite modele de furtun gradina extensibil pe tambur sunt cele manuale cu manivela. Atunci cand ai terminat de udat plantele, te intorci la tambur si dai la manivela pentru a recupera furtunul inapoi pe tambur pentru a eficientiza spatiul folosit dar si pentru a oferi gradinii un aspect organizat si ordonat. Tamburul poate fi prins pe suport direct pe perete sau poate ramane jos pe pamant.

Daca bugetul nu ne limiteaza foarte mult, putem opta pentru cel mai ergonomic model de tambur de pe piata si anume cel cu tambur automat care recupereaza singur furtunul atunci cand nu mai avem nevoie de acesta.

tambur suport furtun gradina rulare automata

Principalele aspecte care diferentiaza un furtun bun de unul de slaba calitate

Un furtun bun de gradina este fabricat dintr-un material durabil, ranforsat cu armatura din nailon, care rezista foarte bine la presiunea sistemului de alimentare cu apa si nu face cute care blocheaza curgerea apei. Trebuie sa fim atenti la presiunea maxima de lucru care este notata in specificatiile tehnice. O presiune redusa suportata conduce la formarea de umflaturi pe suprafata furtunului si la distrugerea acestuia.

In mod normal, un sistem de irigatii bazat pe furtun, este dotat cu un robinet inaintea furtunului, iar acesta sta inchis atunci cand nu este utilizat. Atunci cand furtunul rezista bine la presiunea sistemului, putem tine deschis intotdeauna acel robinet. In acest caz ne bazam doar pe sistemul de pulverizare din capatul activ al furtunului.

O alta caracteristica importanta a unui furtun de gradina este diametrul acestuia, care decide si debitul de apa pe care il poate asigura. Daca avem o gradina mica, un furtun de 3/4 inch va fi suficient si chiar indicat, deoarece dimensiunea redusa il face mai usor de manevrat si de reucperat pe suportul cu tambur. Dupa care il depozitam in locul potrivit.

Protectia la razele UV ale soarelui poate decide daca furtunul va rezista bine in timp sau se va deforma din cauza caldurii. Poate chiar sa devena casant dupa ce a stat la soare un timp indelungat. Tot aici este important de stiut ca aceasta protectie suplimentara la razele soarelui va impiedica si formarea de alge in interiorul furtunului atunci cand acesta nu este utilizat. Feriti-va de furtunurile de gradina transparente, vor face alge si se vor cuta foarte usor deoarece cele mai multe nu au insertii de ranforsare.