Electrocasnice

Calorifer electric cu ulei, eficiență si mod de funcționare

În ciuda numelui, un calorifer electric cu ulei funcționează cu electricitate, nu cu ulei. Uleiul acționează ca un rezervor de căldură, stocând-o și eliberând-o în timp. Când conectați încălzitorul la o priză electrică, electricitatea activează o rezistență electrică în interiorul unității care începe să convertească puterea în căldură, dar în loc să fie eliberată direct în aer, așa cum ar face un încălzitor convector obișnuit, căldura este absorbită de uleiul din panoul încălzitorului sau de aripioarele radiatorului


Pe măsură ce uleiul se încălzește intr-un calorifer electric, acesta începe să circule prin canalele încorporate în panoul și elemenții radiatorului, transmițându-și încet căldura în metal, care transferă căldura în cameră prin procesul de convecție naturală. Aerul care înconjoară încălzitorul absoarbe căldura din încălzitorul umplut cu ulei și se ridică, atrăgând un aer rece care se încălzește la rândul său. Procesul continuă până când întreaga cameră atinge temperatura uniformă cu care sunteți cel mai confortabil. Cu cât panoul este mai mare sau cu un număr mai mare de aripioare în încălzitor, cu atât este mai mult aer în contact cu încălzitorul și cu atât mai rapid se încălzește camera.

Radiatoarele / caloriferele umplute cu ulei sunt foarte eficiente din punct de vedere al consumului de energie. Spre deosebire de încălzitoarele cu gaz, care ard propan sau gaz natural, practic toată energia electrică consumată de un încălzitor umplut cu ulei este transformată direct în căldură. O cantitate mică este redirecționată pentru a rula circuitul încălzitorului și caracteristici suplimentare – care pot include un termostat, cronometru și moduri de încălzire reglabile – dar aceasta reprezintă de obicei mai puțin de un procent din nevoile de energie ale încălzitorului.

Eficienta unui calorifer electric cu ulei

Dar proprietățile termice unice ale uleiului din calorifer sunt cele care sunt cu adevărat responsabile de eficiența energetică. Uleiul diatermic folosit în interior are o masă termică mare și o capacitate de căldură specifică ridicată, care este cantitatea de căldură pe care o substanță o poate absorbi înainte de creșterea temperaturii sale. Acest lucru permite încălzitoarelor distanțiere umplute cu ulei să absoarbă și să stocheze o cantitate extraordinară de căldură, deoarece este generat de rezistența electrică și să o elibereze treptat în timp. Acest lucru nu numai că distribuie căldura lin și uniform în toate încăperile în care sunt utilizate, dar înseamnă că încălzitorul continuă să radiaze căldură mult timp după oprirea rezistorului.

Sursa: quora.com.