Bucatarie

Cafeaua perfecta. Cafea arabica versus Cafea Robusta

“Cafeaua trebuie sa fie neagra ca iadul, tare ca moartea si dulce ca dragostea!” ne spune un vechi proverb turcesc, si probabil ca multi dintre noi sunt de acord cu asta. Dar sunt si altii, la fel de multi, pentru care o cafea perfecta poate inseamna altceva. Cafeaua este in mod clar o experienta personala, care tine nu doar de gust, intensitate si aroma ci si de semnificatie, de starea pe care ti-o induce, de scopul pentru care o consumi, de momentul in care o savurezi.

Cafeaua poate oferi energie dar si relaxare, poate fi gust amar dar si dulceata, poate insemna solitudine dar si socializare, si pentru fiecare dintre aceste situatii cafeaua perfecta este alta. Nu cred, asadar, in existenta unei reteta unice pentru cafeaua perfecta ci cred in cafeaua potrivita unui anumit moment.

Dar pentru a putea alege cafeaua ideala ar trebui sa stim cate ceva despre tipurile de cafea, despre caracteristicile acestora de aroma, gust si tarie.

Desi exista aproximativ 120 de specii de arbori de cafea, relevante din punct de vedere comercial sunt doar doua: specia Arabica si specia Camephora (cunoscuta sub denumirea de Robusta)

Cafeaua Arabica este considerata o cafea de calitate superioara cafelei Robusta, datorita caracteristicilor sale deosebite: buchet complex, mai dulce, aromat, fructat. Cafeaua Robusta are un gust amarui mai putin placut. Aceste diferente majore de gust sunt generate de compozitia diferita a celor doua soiuri de cafea.

  Cafea Arabica Cafea Robusta
Cofeina0,9 – 1,9 % 1,7 – 4%
Zaharuri 6 – 9 % 3 – 7 %
Uleiuri 15 – 17 % 10 – 12%

Zaharurile si uleiuri imbunatatesc gustul si aroma cafelei in timp ce cofeina creste taria acesteia dar genereaza gustul amar.

Un alt element cu impact asupra gustului si aromei cafelei este aria geografica de provenienta, datorita conditiilor specifice de relief, sol si clima in care creste arbustul de cafea. Astfel alegand o cafea de origine din Columbia sau Guatemala vom simti in gustul ei note de ciocolata; cafeaua din Etiopia ne va surprinde cu arome fructoase de capsune si afine, aromele cafelelor de origine din Kenya si Indonezia ni se vor parea intense, mustoase cu note de coacaz negru, hibiscus si grapefruit sau ierburi, pamant si piper.

Nu in ultimul rand aroma si gustul cafelei este influentat de gradul de prajire al boabelor. Cu cat creste gradul de prajire al cafelei cu atat continutul de cofeina scade, iar cafeaua isi pierde din aroma.

O importanta majora o are desigur si expressorul pe care il folositi pentru prepararea cafelei perfecte.

Incercati asadar, combinati, testati si veti gasi, cu siguranta cafeaua potrivita care sa va energizeze diminetile, dar si pe cea usoara si savuroasa pentru serile cu prietenii.

Mai multe informatii despre cafea arabica vs robusta gasiti in link.